Gastdocent worden

Heb je een persoonlijk familieverhaal te vertellen dat gaat over de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan in het voormalige Nederlands-Indië? En wil je dat verhaal voor de toekomst behouden? Wil je de geschiedenis levend houden door die met de jongere generatie scholieren te delen? Wil je af en toe een keer lesgeven? Of een lezing voor een groep geïnteresseerden?

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe gastdocenten. Niet alleen mensen die uit de eerste hand en uit eigen persoonlijke ervaring kunnen vertellen, maar ook hun kinderen of kleinkinderen die deze familieverhalen willen uitdragen zijn heel erg welkom als gastdocent bij onze stichting. Elk verhaal is uniek.

De Stichting Gastdocenten WOII geeft je kosteloos een platform en de mogelijkheden om dat te doen en zal je optimaal ondersteunen door begeleiding en een opleiding-op-maat.

Word gastdocent!

De opleiding

 • Neem via deze link contact met ons op! Zo kunnen we kennismaken en vragen beantwoorden en kijken of en wanneer er een opleiding gepland staat waar je aan kunt deelnemen
 • Denk eerst alvast goed na over je verhaal en zet zoveel mogelijk op papier als uitgangsmateriaal. Beeldmateriaal spreekt ook heel erg aan, dus verzamel relevante foto’s of voorwerpen die je verhaal kunnen ondersteunen.
 • De opleiding tot gastdocent heeft maximaal vijf bijeenkomsten (op locatie of online). Hierin leer je om je verhaal verder uit te werken met storyboards en storytelling tot een echte lespresentatie. Verschillende presentatietechnieken proberen we uit, en we gaan samen kijken hoe het verhaal het best tot zijn recht komt met raakvlakken naar actuele sociaalmaatschappelijke thema’s. Als het kan maken we de lespresentatie ook geschikt om online te geven.
 • Als de opleiding is afgerond gaan we snel kijken of we de lespresentatie ergens kunnen gaan doen, want dat is toch het uiteindelijke doel.
 • Als de gastles heeft plaatsgevonden gaan we samen kijken hoe het is gegaan en kunnen we eventueel verder werken aan het verbeteren, veranderen of zelfs uitbreiden van de gastles. Zo leren we zelf ook!

Gastlessen geven

 • Een afspraak om een gastles te geven kan op verschillende manieren tot stand komen
  • Een school bij u in de buurt meldt zich aan voor een gastles via deze link en onze coördinator neemt contact met u op om met de school het voorbereidend gesprek te voeren.
  • U neemt zelf contact op met een school in de buurt. Bijvoorbeeld als u daar al docenten of leerlingen kent
  • Een school neemt rechtstreeks contact met u op omdat zij al eerder contact met u hebben gehad.

  In het geval het contact niet via gastdocenten is verlopen hoort onze coördinator wel graag van u wanneer u de les gaat geven of heeft gegeven en de contactgegevens van deze school.

  U geeft bij de school een ingevuld declaratieformulier reiskosten of mailt deze naar de school door. Onder downloads vind u dit formulier