Lespakket Hellships online beschikbaar

Afgelopen zomer is het lespakket Hellships van Simone Berger en Armando Ello online beschikbaar gekomen. Het lespakket is een vervolg op het boek Poesaka uit 2019 en de online documentaire uit 2020 over de 2e wereldoorlog in Indonesië en de onafhankelijkheidsstrijd.

Het nieuwe lespakket Hellships is geschikt voor het middelbaar VMBO, HAVO en VWO vanaf klas3 en bestaat uit een stripverhaal, een werkboek en een documentaire.

Het stripverhaal is een samenwerking tussen Simone Berger en beeldproducent Stijn Schenk, Het strip/beeldboek is gebaseerd op de verhalen van Eric, Alphons en Hans Dornseiffer, Alex Bloem, Willem Punt, familie de Vries en Adriaan van Dis.

Het werkboek heeft als lesdoelen uit te leggen wat er met name met de gevangenen gebeurde die zeetransporten moesten doorstaan en hoe de omstandigheden waren. Daarnaast de uitleggen waarom een groot deel van de indische nederlanders naar Nederland zijn gekomen en de betekenis van herdenkingen.

Tenslotte de indrukwekkende documentaire Hellships met als ondertitel “De tragedie van de Japanse zeetransporten in Zuidoost-Azië 1942 – 1945”. Deze duurt 36 minuten en is zeer geschikt om tijdens een les te tonen. Deze is door Simone Berger en Armando Ello gemaakt in samenwerking met Stichting Herdenking Japanse Zeetransporten (SHJZ).